Campagne gestart om klimaat hoger op de Haagse agenda te krijgen 

Deze week is de campagne #dusMarknaarManhattan gestart. Met deze campagne roepen jongeren de minister-president Mark Rutte op om aanwezig te zijn bij de Klimaattop voor wereldleiders op 23 september in Manhattan, New York. Alle jongeren in Nederland kunnen meedoen door hun boodschap aan de minister-president achter te laten op www.dusmarknaarmanhattan.nl.  Het project is een initiatief van de NJR werkgroep Jong & Duurzaam. Door middel van deze campagne wil de werkgroep de urgentie en het belang van deze klimaattop zowel onder jongeren als bij de minister-president onder de aandacht brengen.

Ban Ki-moon roept alle wereldleiders op

In 2015 moet in Parijs een nieuw VN-klimaatverdrag gesloten worden tussen alle landen van de wereld, dat dient als opvolger van het Kyoto Protocol. De onderhandelingen hierover lopen nog stroef, vooral door de sterk uiteenlopende belangen. Om bij te dragen aan het realiseren van dit belangrijke, bindende internationale klimaatverdrag, organiseert VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon op 23 september 2014 een klimaattop in New York. Hij roept alle wereldleiders op om te komen en op deze dag hun toewijding en nationale ambitie te tonen door grote toezeggingen te doen om klimaatverandering in te perken. Dit is een erg belangrijk initiatief, aangezien de top een momentum gaat creëren om de grootste uitdagingen van deze tijd aan te pakken en de onderhandelingen de goede richting op te sturen. Alleen zo lijkt de United Nations Climate Change Conference van 2015 een succes te kunnen gaan worden.

Rutte kan niet ontbreken

De NJR werkgroep Jong & Duurzaam vindt dat onze minister-president aanwezig moet zijn bij deze belangrijke top op 23 september om leiderschap te tonen en prioriteit te geven aan dit belangrijke thema op wereldniveau. Om deze reden is NJR Jong & Duurzaam het project #dusMarknaarManhattan gestart. Alle jongeren worden opgeroepen om van zich te laten horen via de website dusmarknaarmanhattan.nl, om zo een duidelijke stem vanuit de jongeren naar de minister te laten horen. “Het gaat immers over de toekomst van jongeren waar op deze top over gepraat wordt!”, aldus een van de initiatiefnemers en Jongerenvertegenwoordiger naar de VN, Ralien Bekkers.

Scholentour en online actie

De komende maanden trekt de werkgroep Jong & Duurzaam met de campagne langs verschillende middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen in Nederland. Op vrijdag 16 mei vindt de eerste grote actie plaats in Amsterdam. Daarnaast kan iedereen de online petitie tekenen op www.dusmarknaarmanhattan.nl. In september worden de boodschappen aan Mark Rutte overhandigd, zodat hij de klimaattop niet aan zich voorbij kan laten gaan.

Voor meer informatie over dit project kun je contact opnemen met Minke Gommer.

Posted
AuthorNJR