Nederlandse jongeren hebben duidelijke plannen voor de toekomst

Download hier de foto’s van de jongeren en staatssecretaris van Rijn in actie      

(credits: fotograaf Bart Notermans)


Vandaag om 12.30 uur opende NJR de 19e editie van het Nationaal Jeugddebat in de Tweede kamer in Den Haag. Het debat werd geopend door dagvoorzitter Khadija Arib (ondervoorzitter Tweede Kamer). “Er wordt hier vandaag door jullie geschiedenis geschreven. Ik ben heel benieuwd naar jullie ideeën. Jullie zijn immers de toekomstige stemmers!”, aldus Khadija Arib.

De eerste debatten van de dag zijn zojuist afgelopen. Staatssecretaris Van Rijn trapte af met een debat met de ‘rode fractie’ over gezond uitgaan. Deze jongeren maakten zich sterk voor het voorkomen van gehoorschade bij jongeren tijdens het uitgaan. Zo willen zij bijvoorbeeld op evenementen oordopjes beschikbaar stellen voor alle bezoekers. Fractie rood: "Deze oordopjes kunnen gepimpt worden zodat het een hip 'collectors item' voor festivalgangers wordt, net als de toegangsbandjes dat nu al zijn". Maar ook willen ze horecagelegenheden uitdagen zelf iets te doen aan het beperken van gehoorschade bij jongeren. “Als kroegen een keurmerk krijgen zodra ze zich aan de gestelde regels voor geluidslimiet in uitgaansgelegenheden houden, kunnen jongeren zien waar ze veilig uit kunnen gaan. Dit moedigt dan ook weer andere kroegen aan om maatregelen te nemen”, aldus fractie rood.

Voor één dag zijn de jongeren echte Kamerleden. Ze voeren discussie, staan klaar bij de interruptiemicrofoon en doen concrete voorstellen aan de politici. Zo sprak de rode fractie: "We willen ook pleiten voor voorlichtings- en bewustwordingscampagnes gericht op jongeren. Bijvoorbeeld een reclame met een irritante piep er doorheen, zodat jongeren zich realiseren dat gehoorschade heel vervelend is". Staatssecretaris van Rijn: “Ik vind het mooi dat we erg op een lijn zitten, de regering neemt al heel wat maatregelen, maar ik ga graag een keer met jullie om tafel te bekijken hoe we met de regering en jongeren samen tot nog meer concrete plannen kunnen komen om gehoorschade bij jongeren te voorkomen”. 

Later vandaag gaan de deelnemers nog in debat met o.a minister Opstelten, minister Bussemaker, staatssecretaris Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert. 

Het Nationaal Jeugddebat duurt nog tot 16:30 uur en is later terug te zien via www.tweedekamer.nl en op Politiek 24. Volg het Nationaal Jeugddebat ook op Twitter via #jeugddebat.

Het debatprogramma

12.45 – 13:25   Debat 1Gezond uitgaan met staatssecretaris van Rijn en fractie Rood

13.26 – 14:46    Debat 2 Cybercrime met minister Opstelten en fractie Groen

14:25 – 15:05   Debat 3 Uitdagend onderwijs met staatssecretaris Dekker en fractie Geel

15.06 – 15:46    Debat 4 Kindermishandeling met Kinderombudsman Marc Dullaert en fractie Blauw

15.47 – 16.15    Open debat Emancipatie met minister Bussemaker en alle fracties

Nationaal Jeugddebat

In de politiek wordt veel beslist voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren inspraak hebben en van zich laten horen. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken door de inbreng van jongeren.

De deelnemers zijn eerder dit jaar tijdens provinciale jeugddebatten geselecteerd. Ze komen uit alle provincies, van verschillende schooltypes, zijn van verschillende leeftijden en diverse culturen. De deelnemende jongeren vormen daardoor een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd.

NJR

NJR is het netwerk van jongeren in Nederland die ertoe willen doen. We gaan voor wat ons ligt om daarmee anderen te raken. Het hart van ons netwerk wordt gevormd door de 37 landelijke jongerenorganisaties die gezamenlijk eigenaar zijn van NJR. Onze lidorganisaties vertegenwoordigen samen honderdduizenden jongeren in Nederland. Het netwerk geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hen in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseren wij overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Informatie

Voor meer informatie of vragen over het JIJ-onderzoek van NJR kunt u contact opnemen met:
Linda Janmaat (Communicatiemedewerker, NJR)

Tel. 030-2303575 / 06-24662380

E-mail: lindajanmaat@njr.nl

Posted
AuthorNJR