Soscha de la Fuente uit Amsterdam en Saya Abdullah uit Amersfoort gaan VN inspireren met ideeën van Nederlandse jongeren

Op 5 november werden Soscha de la Fuente en Saya Abdullah door de Nederlandse jongeren verkozen tot de nieuwe VN-jongerenvertegenwoordigers. Soscha mag zichzelf jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling noemen en Saya is de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de VN. Hun overwinning werd bekend gemaakt op een overvolle Nacht van de VN in de Rode Hoed in Amsterdam. Soscha en Saya lieten hun tegenstandersresp. Joost Wittenberg (18) uit Amsterdam en Ivo Leijten (23) uit Haarlemachter zich. De komende twee jaar hebben Soscha en Saya de taak om, samen met hun collega’s Ties Mouwen en Jilt van Schayik, de ideeën van de Nederlandse jongeren te verzamelen en deze overtuigend binnen te brengen bij de VN.

De laatste tien dagen voerden Soscha, Saya en hun tegenkandidaten campagne en stemden de Nederlandse jongeren massaal. Dit deden zij via SMS en de website www.jongerenvertegenwoordigers.nl. Op de Nacht van de VN gaven de vier finalisten tijdens de opening van het evenement bevlogen pitches voor een overvolle zaal. Daarna konden ook de bezoekers hun stem uitbrengen. Om 22.15 werden de winnaars bekend gemaakt. Saya won met 57% van de stemmen van zijn tegenstander. Soscha liet haar tegenstander met 60% van de stemmen achter zich.

Soscha de la Fuente

Soscha was zichtbaar onder de indruk van haar overwinning: “Ik had het echt niet verwacht. Joost was echt zo’n goede tegenstander. Wat ik als eerst ga doen als jongerenvertegenwoordiger? Ik wil mij onder andere gaan verdiepen in het verdrag Duurzaamheid in het Onderwijs. Als er een meerderheid in de kamer is voor dit verdrag, ga ik naar de minister toe en zeg ik: lets work together!’.” Eind november zal zij al afreizen naar de Klimaattop in Lima (Peru) om daar samen met Ties Mouwen de Nederlandse jongeren te vertegenwoordigen.

Saya Abdullah

Ook Saya was heel blij verrast dat hij zijn tegenstander verslagen had: “Het is echt ongelofelijk, ik ben nog heel erg overdonderd. Ik heb er zo hard voor gewerkt! Het is een droom die voor mij uitkomt. Wat ik nu eerst wil doen is mijn collega’s leren kennen. Ik kijk er erg naar uit om aan de slag te gaan!” In het voorjaar van 2015 zal zijn eerste kennismakingsbezoek aan de VN in New York plaatsvinden. Later in dat jaar zal hij weer afreizen naar New York, dit keer om zelf een speech te houden tijdens de Algemene Vergadering.

Verkiezing Jongerenvertegenwoordigers

Jongerenvertegenwoordigers vormen de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. Zij gaan op zoek naar meningen en ideeën van jongeren. Deze bespreken ze vervolgens met onder andere beleidsmakers op VN-toppen zoals de Algemene Vergadering van de VN en de Klimaattop. Dit jaar vonden twee verkiezingen plaats, een voor een nieuwe jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling en een voor een nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de VN. Nederlandse jongeren konden de afgelopen tien dagen hun stem uitbrengen op de vertegenwoordigers van hun keuze. Dit deden zij via SMS en de website www.jongerenvertegenwoordigers.nl. De verkozen jongerenvertegenwoordigers blijven twee jaar in functie.

Nacht van de VN

De finale van de verkiezing vond plaats op de Nacht van de VN op 5 november in Amsterdam. Hier konden jongeren zich onderdompelen in de wereld van de VN. Hoe is het om te werken voor de VN? Hoe geven we de wereld na 2015 vorm? Wat gebeurt er met cultureel erfgoed in conflictgebieden? Hoe staat het met de spanningen tussen Rusland en het Westen in Oekraïne? Aanwezig waren onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken, UNICEF, ASN Bank, UNHCR, Artsen Zonder Grenzen, OneWorld en NVVN. Voor meer informatie: www.nachtvandevn.nl

Afscheid Jongerenvertegenwoordigers Ralien Bekkers en Zehra Sariaslan

Met de verkiezing van Soscha en Saya als nieuwe VN-jongerenvertegenwoordigers is er een eind gekomen aan het tweejarig termijn van Ralien Bekkers (Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling) en Zehra Sariaslan (Jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering VN). Zij namen beiden tijdens de Nacht van de VN afscheid van hun publiek en lieten aan hun opvolgers in hun afscheidsspeeches na dat het vooral belangrijk is om impact te hebben en dicht bij jezelf te blijven in alles wat je doet.

Organisatie

De Nacht van de VN en de VN-jongerenverkiezing is georganiseerd door NJR in samenwerking met Buitenlandse Zaken en Fullmoon Interactive. NJR is het netwerk van jongeren in Nederland die ertoe willen doen door te gaan voor wat hen ligt en daarmee anderen te raken. Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid. Bekende projecten van NJR zijn: jongerenvertegenwoordigers naar de VN, het Nationaal Jeugddebat, de Jong Lokaalbokaal en de Jargonbrigade. 

Voor meer informatie: jongerenvertegenwoordigers.nl 

Posted
AuthorNJR