maandag, 14 april 2014 14:21

140 jongeren vandaag aan het roer in de Tweede Kamer

Geschreven door
PERSBERICHT
Den Haag, maandag 14 april 2014

 
140 jongeren vandaag aan het roer in de Tweede Kamer

Nederlandse jongeren hebben duidelijke plannen voor de toekomst


Download hier de foto’s van de jongeren en staatssecretaris van Rijn in actie

(credits: fotograaf Bart Notermans)Vandaag om 12.30 uur opende NJR de 19e editie van het Nationaal Jeugddebat in de Tweede kamer in Den Haag. Het debat werd geopend door dagvoorzitter
Khadija Arib (ondervoorzitter Tweede Kamer). “Er wordt hier vandaag door jullie geschiedenis geschreven. Ik ben heel benieuwd naar jullie ideeën. Jullie zijn immers de toekomstige stemmers!”, aldus Khadija Arib.

 

De eerste debatten van de dag zijn zojuist afgelopen. Staatssecretaris Van Rijn trapte af met een debat met de ‘rode fractie’ over gezond uitgaan. Deze jongeren maakten zich sterk voor het voorkomen van gehoorschade bij jongeren tijdens het uitgaan. Zo willen zij bijvoorbeeld op evenementen oordopjes beschikbaar stellen voor alle bezoekers. Fractie rood: "Deze oordopjes kunnen gepimpt worden zodat het een hip 'collectors item' voor festivalgangers wordt, net als de toegangsbandjes dat nu al zijn". Maar ook willen ze horecagelegenheden uitdagen zelf iets te doen aan het beperken van gehoorschade bij jongeren. “Als kroegen een keurmerk krijgen zodra ze zich aan de gestelde regels voor geluidslimiet in uitgaansgelegenheden houden, kunnen jongeren zien waar ze veilig uit kunnen gaan. Dit moedigt dan ook weer andere kroegen aan om maatregelen te nemen”, aldus fractie rood.

 

Voor één dag zijn de jongeren echte Kamerleden. Ze voeren discussie, staan klaar bij de interruptiemicrofoon en doen concrete voorstellen aan de politici. Zo sprak de rode fractie: "We willen ook pleiten voor voorlichtings- en bewustwordingscampagnes gericht op jongeren. Bijvoorbeeld een reclame met een irritante piep er doorheen, zodat jongeren zich realiseren dat gehoorschade heel vervelend is". Staatssecretaris van Rijn: “Ik vind het mooi dat we erg op een lijn zitten, de regering neemt al heel wat maatregelen, maar ik ga graag een keer met jullie om tafel te bekijken hoe we met de regering en jongeren samen tot nog meer concrete plannen kunnen komen om gehoorschade bij jongeren te voorkomen”.

Later vandaag gaan de deelnemers nog in debat met o.a minister Opstelten, minister Bussemaker, staatssecretaris Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert.
 

Het Nationaal Jeugddebat duurt nog tot 16:30 uur en is later terug te zien via www.tweedekamer.nl en op Politiek 24. Volg het Nationaal Jeugddebat ook op Twitter via #jeugddebat.

 

Het debatprogramma

12.45 – 13:25   Debat 1Gezond uitgaan met staatssecretaris van Rijn en fractie Rood

13.26 – 14:46    Debat 2 Cybercrime met minister Opstelten en fractie Groen

14:25 – 15:05   Debat 3 Uitdagend onderwijs met staatssecretaris Dekker en fractie Geel

15.06 – 15:46    Debat 4 Kindermishandeling met Kinderombudsman Marc Dullaert en fractie Blauw

15.47 – 16.15    Open debat Emancipatie met minister Bussemaker en alle fracties

 

Nationaal Jeugddebat

In de politiek wordt veel beslist voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren inspraak hebben en van zich laten horen. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken door de inbreng van jongeren.

 

De deelnemers zijn eerder dit jaar tijdens provinciale jeugddebatten geselecteerd. Ze komen uit alle provincies, van verschillende schooltypes, zijn van verschillende leeftijden en diverse culturen. De deelnemende jongeren vormen daardoor een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd.

 

NJR

NJR is het netwerk van jongeren in Nederland die ertoe willen doen. We gaan voor wat ons ligt om daarmee anderen te raken. Het hart van ons netwerk wordt gevormd door de 37 landelijke jongerenorganisaties die gezamenlijk eigenaar zijn van NJR. Onze lidorganisaties vertegenwoordigen samen honderdduizenden jongeren in Nederland. Het netwerk geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hen in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseren wij overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Informatie
Voor meer informatie of vragen over het JIJ-onderzoek van NJR kunt u contact opnemen met:
Linda Janmaat (Communicatiemedewerker, NJR)

Tel. 030-2303575 / 06-24662380

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

vrijdag, 04 april 2014 17:16

Herdenken en Vooruitzien op 6 mei

Geschreven door

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van NJR op 25 maart zijn Frits Brouwer en Esther van Duin door de leden van NJR (37 jongerenorganisaties door heel Nederland) verkozen tot Jongerenvertegenwoordiger UNESCO. Het komende jaar gaan Frits en Esther op zoek naar meningen en ideeën van jongeren. Deze bespreken zij vervolgens met onder andere het ministerie van OCW, de Nationale UNESCO Commissie en UNESCO in Parijs.

De enthousiaste Frits, student International Studies aan de Universiteit Leiden, kan het nog bijna niet bevatten dat hij is verkozen. Hij staat te springen om de komende tijd aan de slag te gaan. “Zeker met al dat gedoe rond de uitspraak van Wilders denk ik dat het heel belangrijk is dat er binnen Nederland meer intercultureel begrip komt. Ik denk dat UNESCO daar een grote rol in kan spelen.  De missie van UNESCO is om vrede te bevorderen; ik vind het heel belangrijk om dan bij jongeren te beginnen en bij hen onderling begrip te creëren”.

Ook Esther heeft erg veel zin om aan de slag te gaan. De twee zullen in Nederland veel gastlessen gaan geven en spreken op events. De stem van Nederlandse jongeren nemen zij onder andere mee naar UNESCO in Parijs. Esther:“Wat ik de ‘grijze mannen in pak’ daar vooral wil vertellen is dat het van essentieel belang is om naar jongeren te luisteren. Dit al helemaal als het gaat om culturele diversiteit; jongeren zijn opgegroeid in een multiculturele samenleving en hebben daarom vaak een frisse en onbevangen kijk op hoe culturen het beste kunnen samenleven. Jongeren denken daarin nog veel vrijer en zonder barrières dan volwassenen vaak doen”.

Jongerenvertegenwoordigers

Jongerenvertegenwoordigers vormen de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. NJR begeleidt en adviseert jongerenvertegenwoordigers zodat zij de stem van Nederlandse jongeren kunnen laten horen. Frits en Esther gaan samenwerken met huidig jongerenvertegenwoordiger Ilona Rozenboom, al bijna twee jaar jongerenvertegenwoordiger UNESCO. Vanaf juni zullen Frits en Esther samen als jongerenvertegenwoordigers UNESCO het stokje van Ilona overnemen. Op het gebied van Europese Zaken, Duurzame Ontwikkeling en de Algemene Vergadering van de VN zijn ook jongerenvertegenwoordigers actief. Kijk voor meer informatie op www.jongerenvertegenwoordigers.nl

 

 

dinsdag, 04 februari 2014 09:43

Zaanstad wint de Jong Lokaal Bokaal 2013

Geschreven door

NJR

PERSBERICHT

Utrecht, 20 januari 2014

Zaanstad wint landelijke prijs voor positief jeugdbeleid

Goes tweede en een gedeelde derde plek voor Assen en Zoetermeer

Zaanstad heeft zojuist de Jong Lokaal Bokaal in de wacht gesleept, dé prijs voor de gemeente die zich inzet voor positief jeugdbeleid en jongerenparticipatie. De gemeente versloeg hiermee Assen, Goes en Zoetermeer. Staatssecretaris Van Rijn reikte de glimmende bokaal in Amersfoort uit. Jong Lokaal Bokaal is een project van NJR in samenwerking met het ministerie van VWS.

Juryrapport Zaanstad

De uitreiking vond om 16.15 uur plaats in HU te Amersfoort. De jury was zeer lovend over Zaanstad.

Zij zijn van mening dat de gemeente Zaanstad positief jeugdbeleid niet alleen goed verwerkt in haar beleid, maar dit ook weet te vertalen in de uitvoering hiervan. Op alle fronten benutten zowel de gemeente als de (jeugd)professionals de energie en kracht van jongeren goed. Er is veel ruimte voor talentontwikkeling van jongeren en ook is er veel aandacht voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben. Volgens de jury begrijpt de gemeente Zaanstad dat positief jeugdbeleid verder kan gaan dan alleen een jongerenraad; hierdoor is zij een goed voorbeeld voor andere gemeenten.

De trotse beleidsadviseur Jeugd, Bart Rijke, mocht de Bokaal samen met jongeren uit Zaanstad in ontvangst nemen. “Ik zie het als een beloning voor jarenlang positief jeugdbeleid. Ik ben onder andere heel trots op jongerenorganisatie Raaz, zij geven ons jeugdbeleid vorm en voeren hun jongerenprojecten goed uit.” Raaz was ook genomineerd voor de Award voor beste jongereninitiatief, deze ging uiteindelijk naar ‘JongInDeKop’ uit Steenwijkerland.

 

Staatssecretaris van Rijn is positief gestemd over Zaanstad en de andere genomineerden: “Gemeenten beginnen steeds beter te begrijpen dat beleid veel beter werkt als je het ook met jongeren samen maakt. De finalisten hebben laten zien dat ze hierin zijn geslaagd.”

Assen, Goes en Zoetermeer

Naast Zaanstad waren ook Assen, Goes en Zoetermeer finalisten voor de Jong Lokaal Bokaal. De gemeente Goes werd voor de derde keer op rij genomineerd en sleepte de tweede prijs in de wacht. Dit jaar was het te danken aan de diversiteit van jongerenprojecten waar veel samenhang tussen bestaat. De gemeente Assen en Zoetermeer kregen een gedeelde derde plek. Gemeente Assen praat niet allen over, maar ook met jongeren en biedt hen vele mogelijkheden om impact uit te kunnen oefenen op zaken die hen aangaan. In de gemeente Zoetermeer worden jongeren betrokken bij de invoering van de nieuwe jeugdwet op een manier die interessant is voor jongeren. Naast de Jong Lokaal Bokaal werd er een Award uitgereikt aan het meest innovatieve jongerenproject en het project waar de eigen kracht van jongeren het best wordt benut. Hierbij viel JongInDeKop uit Steenwijkerland in de prijzen.

Achtergrond

De afgelopen maanden brachten jongerenteams een bezoek aan twaalf genomineerde gemeenten om te zien of jongeren in de lokale praktijk echt serieus worden genomen. Jongeren konden hiervoor zelf hun gemeenten aanmelden. De bevindingen kwamen terecht bij een deskundige jury die oordeelden dat Assen, Goes, Zaanstad en Zoetermeer dit jaar tot de top behoren.

De Jong Lokaal Bokaal werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Winnaars waren eerder Westervoort (2012), Capelle a/d IJssel (2011) Oss (2010), Amsterdam (2009), Borsele (2008).

Jong Lokaal Bokaal is een project van NJR, ondersteund door het ministerie van VWS en Youth In Action. Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hen in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

 

Kijk ook op  www.jonglokaalbokaal.nl voor meer informatie en foto's van de winnaars.

Van Schayik gaat VN inspireren met ideeën van Nederlandse jongeren

Op 23 oktober werd de Eindhovense student Jilt van Schayik door de Nederlandse jongeren verkozen tot de nieuwe Jongerenvertegenwoordiger naar de VN. Zijn overwinning werd bekend gemaakt op de Nacht van de VN. Hij liet de andere finalisten– Leslie Vijn en Sascha Stans – met 80 procent van de stemmen achter zich. De komende twee jaar heeft van Schayik de taak om, samen met zijn collega Zehra Sariaslan, de ideeën van de Nederlandse jongeren te verzamelen en deze overtuigend binnen te brengen bij de Verenigde Naties. Hij neemt het stokje over van Kirty Matabadal die haar termijn van twee jaar erop heeft zitten.

De laatste tien dagen voerde Jilt van Schayik campagne en stemden de Nederlandse jongeren massaal op hem. Dit deden zij via SMS, Facebook en de website www.jongerenvertegenwoordigers.nl. Op de Nacht van de VN gaf van Schayik tijdens de opening een bevlogen pitch, zijn motto: ‘Samen staan we sterk, samen kunnen we de wereld veranderen.’ Daarna konden ook de bezoekers nog hun stem hun stem uitbrengen. Om 22.00 werd de winnaar bekend gemaakt. Met 80% van de in totaal 7623 stemmen won van Schayik overtuigend. In zijn dankwoord kwam de steun die hij de afgelopen dagen kreeg naar voren: ‘ Iedereen leefde massaal mee. Heel Brabant, heel Nederland en heel Langenboom.’ Het is duidelijk dat samenwerken hem in het bloed zit, op de vraag wat hij als eerste gaat doen, antwoord hij: ‘met de andere jongerenvertegenwoordigers bij elkaar zitten en wegwijs worden in het team’ In het voorjaar van 2014 zal zijn eerste kennismakingsbezoek aan de VN in New York plaatsvinden. Later in dat jaar zal hij weer afreizen naar New York, dit keer om zelf een speech te houden tijdens de Algemene Vergadering.

Verkiezing Jongerenvertegenwoordiger naar de VN

Jongerenvertegenwoordigers vormen de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. Zij gaan op zoek naar meningen en ideeën van jongeren. Deze bespreken ze vervolgens met onder andere beleidsmakers en zelfs de Verenigde Naties in New York. Nederlandse jongeren konden de afgelopen tien dagen hun stem uitbrengen op de vertegenwoordiger van hun keuze. Dit deden zij via SMS, Facebook en de website www.jongerenvertegenwoordigers.nl. De verkozen jongerenvertegenwoordiger blijft twee jaar in functie.

Nacht van de VN

De finale van de verkiezing vond plaats op de Nacht van de VN op 23 oktober in Amsterdam. Hier konden jongeren zich onderdompelen in de wereld van de VN. Hoe is het om te werken voor de VN? Hoe geven we de wereld na 2015 vorm? Hoe herpakt een samenleving zich na een revolutie?

Aanwezig waren onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken, UNICEF, Fairphone, UNHCR, OneWorld en Plan Nederland. Voor meer informatie: www.nachtvandevn.nl De Nacht van de VN werd georganiseerd door NJR, NCDO en ministerie Buitenlandse Zaken.

Organisatie

De VN-jongerenverkiezing wordt georganiseerd door NJR in samenwerking met Buitenlandse Zaken, NCDO en Fullmoon Interactive. Bij NJR werken ruim 20 jongeren en honderden jonge vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten waarin jongeren de kans krijgen om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hun in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en diverse organisaties over jeugdbeleid. Bekende projecten van NJR zijn: jongerenvertegenwoordigers naar de VN, het Nationaal Jeugddebat, de Jong Lokaalbokaal en de Jargonbrigade.

maandag, 01 juli 2013 13:00

Nieuwe groep twintigers aan het roer van NJR

Geschreven door

NJR

PERSBERICHT
1 juli, Utrecht

Nieuwe groep twintigers aan het roer landelijke jongerenorganisatie NJR
 
Tijdens de Algemene Ledenvergadering kozen Nederlandse jongerenorganisaties een nieuw bestuur voor hun landelijke koepel, NJR. Zeven jongeren afkomstig uit heel Nederland besturen het komende jaar NJR en komen daarmee op voor jongeren in heel het land. Esther Peeters (25) bekleedt het komende jaar de voorzittersrol en is daarmee het gezicht van de organisatie.
 
Esther kijkt uit naar een tweede bestuursjaar, want afgelopen jaar was zij programmabestuurslid Jeugdbeleid: "Het is nu belangrijker dan ooit, dat jongeren een stem hebben in de beslissingen die over de toekomst van Nederland worden genomen. Er ligt een belangrijke taak voor NJR om komend jaar jongeren te laten horen als het gaat om bijvoorbeeld de oplopende jeugdwerkloosheid, onderwijs en duurzaamheid. “
 
“Er is een beweging gaande van jongeren en jongerenorganisaties die zich inzetten om hun leven en de wereld mooier te maken. Ik ben trots hier onderdeel van te zijn en ga er het komende jaar alles aan doem om deze beweging een prominentere positie te geven in Nederland”, aldus Esther. 
 
Het bestuur van NJR ziet er het komende jaar als volgt uit: Esther Peeters (voorzitter), Aron van Wijk (penningmeester), Eline Minnaard (secretaris), Jasmin Schous (bestuurslid Onderwijs, Sociale Zaken en  Jeugdbeleid), Marijke Boessenkool (bestuurslid Duurzame ontwikkeling en Internationaal), Felix Kievit (bestuurslid Belangenbehartiging) en Jasper Witte (bestuurslid Publiciteit). De termijn van dit bestuur zal op 1 juli 2014 aflopen.
dinsdag, 25 juni 2013 08:35

Nederlandse jongeren willen duurzaamheid in het onderwijs

Geschreven door

NJR

PERSBERICHT
25 juni, Utrecht

Nederlandse jongeren willen duurzaamheid in het onderwijs
Jongerenvertegenwoordigers overhandigen klimaatadvies aan staatssecretaris Mansveld

Jongeren in Nederland willen dat duurzaamheid in het Nederlands (docenten)onderwijs wordt verankerd. Dat is een van de hoofdpunten uit een adviesrapport dat gisteren door de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling, Ties Mouwen en Ralien Bekkers, samen met een team jongeren vanuit NJR overhandigd werd aan staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

maandag, 03 juni 2013 08:23

Jaimy (16) vrolijkt kinderen in het Parkhuys Almere op

Geschreven door
zaterdag, 08 juni 2013 11:01

Jonge aanwinsten voor Europese Zaken en UNESCO

Geschreven door

NJR

PERSBERICHT

Utrecht, 8 juni 2013

Jonge aanwinsten voor Europese Zaken en UNESCO

De bezoekers van het European Dreams festival hebben gisteravond twee nieuwe Jongerenvertegenwoordigers gekozen. Charlotte van Ommen (21) laat de komende twee jaar als Jongerenvertegenwoordiger UNESCO de stem van Nederlandse jongeren horen bij onder andere het ministerie van OCW. Sebastiaan Rood (22) doet dat als Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken bij onder andere het Europees Jeugdforum. Charlotte en Sebastiaan gaan actief op zoek naar meningen en ideeën van jongeren en bespreken de input die ze krijgen met beleidsmakers. Zo zorgen zij ervoor dat Nederlandse jongeren gehoord worden en onderwerpen die jongeren belangrijk vinden op de agenda komen te staan. De verkiezing is georganiseerd door NJR.

maandag, 03 juni 2013 12:11

De wereld na 2015

Geschreven door
Pagina 1 van 7