Geschreven door: Kirsten Commijs

NJR Jong in Europa
In de werkgroep NJR Jong in Europa zaten afgelopen jaar twaalf enthousiaste jongeren met verschillende (studie)achtergronden die allemaal erg geïnteresseerd zijn in Europa en het leuk vinden om écht iets met dat thema te doen. De werkgroepleden werken op vrijwillige basis zo’n 8 uur per week aan hun taken binnen de werkgroep. Het ene deel van die tijd bestaat uit het geven van gastlessen, het andere uit de taken die ze hebben binnen hun subgroepjes.  De werkgroep werkt nauw samen met de jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken: samen willen ze de schakel vormen tussen de Nederlandse jongeren en de Europese beleidsmakers. Max van der Breggen en Coco Peet zijn de huidige jongerenvertegenwoordigers en brengen de mening van de Nederlandse jongeren naar Europa, bijvoorbeeld naar EU Youth Conferences en vergaderingen van het EU Youth Forum.

“Toen ik dit jaar ben begonnen als jongerenvertegenwoordiger heb ik samen met Lisette Gotink en Iris van Wilgen, de coördinatoren van de werkgroep, een nieuwe werkgroep voor dit jaar mogen samenstellen. We hadden bedacht dat de werkgroep in het nieuwe jaar moet bestaan uit drie subgroepjes: Lobby, Event en PR/Communicatie. Op die manier konden we echt werven op kwaliteiten en keken wie het beste in welk groepje zou passen. Het echt bijzonder om te zien dat alle leden het afgelopen jaar zo goed tot hun recht zijn gekomen”, vertelt jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken Coco Peet.

Behalve de gastlessen nemen de leden van de werkgroep soms ook andere taken (deels) van de jongerenvertegenwoordigers over. “Natuurlijk kun je veel zelf doen, maar het is heel erg leuk om andere mensen mee te nemen in je werkzaamheden. Hoe meer extra mensen je trekt, hoe groter en creatiever het eindresultaat kan worden”, gaat ze verder. De dagen van de jongeren-vertegenwoordigers zijn vol en best zwaar, maar Coco zegt dat ze veel energie krijgt van de vergaderingen met de werkgroep. “Als je tijdens een werkgroep overleg met twaalf mensen praat die er ook vol voor willen gaan, dan krijg je daar veel energie van en heb je er echt weer zin in!”

Jonge%20voorzitterstour.jpg

Gastlessen
Eén van de belangrijkste taken van de jongerenvertegenwoordigers is het spreken van de Nederlandse jongeren: dat gebeurt vaak tijdens de gastlessen die de jongerenvertegenwoordigers op Nederlandse middelbare scholen en mbo’s geven. Omdat de jongerenvertegenwoordigers regelmatig in het buitenland zitten om de mening van de Nederlandse jongeren aan de Europese beleidsmakers door te geven, gaat de werkgroep op pad om op scholen te komen praten over Europa. “De gastles bestaat uit een informatief gedeelte over de Europese Unie en daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met het schrijven van aanbevelingen aan eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans” zegt werkgroep lid Laura Bakker.

Soe%20populisme.jpg

Die gastlessen vallen, zeker in het begin, nog niet mee. Voor bijna alle werkgroepleden was voor de klas staan aan het begin van dit academisch jaar nog iets nieuws. Maar van trainingen, tips van de jongerenvertegenwoordigers en vaak ook feedback van de docenten in de klassen waar ze te gast zijn, is veel te leren. “Daarnaast zijn de gastlessen interactief en wat informeler dan een ‘gewone’ les. Het is ontzettend leuk om gastlessen te geven en jongeren kennis te laten maken met Europa. En nog belangrijker: met ze te discussiëren over Europese thema’s waarbij ze gedwongen worden hun eigen mening te vormen” legt werkgroeplid Cirsten van der Zijl uit.

Verschillende taken
Laura zat in het deel van de werkgroep dat verantwoordelijk is voor PR en communicatie. “We focusten ons dit jaar op meer zichtbaarheid op social media, vooral op Facebook. Op maandag en donderdag posten we berichten waarin we bijvoorbeeld de werkgroep voorstellen, interessante artikelen delen, of plaatsen we zelfgemaakte video’s over onze activiteiten.”

Cirsten maakte deel uit van het lobbyteam binnen de werkgroep. Samen met haar team heeft ze afgelopen maanden gelobbyd bij uitgeverijen voor meer aandacht voor Europa in de lesboeken voor het vak maatschappijleer. “Als lobbygroep hebben we moeten constateren dat het thema erg weinig terugkomt in de lesmethoden, waardoor jongeren ook geen kennis opdoen over Europa. Daarom heb ik uitgeverijen benaderd en hebben we het over het belang van dit thema gehad. We hebben gevraagd of we hun lesboeken mochten inzien en of we daar feedback op mochten geven. Inmiddels hebben we als lobbygroep het eerste boek van commentaar voorzien en hebben voorbeeldvragen bedacht voor in de vernieuwde methode. Ik voel me, en met mij ook de andere leden van het lobbyteam, ontzettend vereerd dat de uitgeverijen open staan voor onze ideeën.”

Soe van Dijk is met haar subgroep Event druk in de weer geweest voor Yo!Fest, een grootschalig festival voor Europese jongeren. Dat festival vond dit jaar op 7 februari in Maastricht plaats, precies 25 jaar na de ondertekening van het Verdrag van Maastricht. “Tijdens het partner meeting weekend in Maastricht in oktober leerden Coco en ik de vertegenwoordigers kennen van de vele partners van Yo!Fest, die allemaal één of meer activiteiten zullen leiden op het festival. Samen met de United Nations Student Association en de start-up Cube kwamen we op het idee om een kennisparcours te organiseren, met verschillende activiteiten rond het thema ‘citizen participation’ in de EU.” En dus heeft Soe samen met haar subgroepje daarna een parcours bedacht vol met korte en grappige quiz-activiteiten over de EU.

Laatste foto.png

Voor en door jongeren
Anne van der Vliet was afgelopen jaar het jongste lid van de werkgroep en zette zich vorig jaar ook al in voor NJR Jong in Europa. “Vorig jaar zat ik in het lobbygroepje en hebben we geprobeerd het belang van Europa in de klas voor jongeren te laten zien. Dit jaar was ik medeverantwoordelijk voor de social mediaen de online aandacht waarmee we ons bereik willen vergroten.”

Anne zegt dat ze in de werkgroep geleerd heeft samen te werken en gezamenlijke kennis te gebruiken om een doel te bereiken. “Ik vind het ontzettend inspirerend om samen te mogen werken met zoveel jonge, ondernemende, ambitieuze mensen. Doordat de leden van de werkgroep allemaal tussen de 17 en de 25 zijn, zijn de meetings ook altijd erg energiek. Los daarvan is het natuurlijk ook gewoon erg gezellig!”

 

logo.png

Meer weten?
Kijk op Jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken, Jong in Europa of: neem contact op met werkgroep coördinator Lisette Gotink via eucoordinator@njr.nl

Posted
AuthorNJR